Όροι & Προϋποθέσεις
Πολιτική Απορρήτου
Τι είναι η Πνευματική Ιδιοκτησία (Copyright)?

Η πνευματική ιδιοκτησία είναι το μέσο με το οποίο ένα πρόσωπο ή μία εταιρία βιοπορίζεται από την καλλιτεχνική δημιουργία. Η έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας στηρίζεται στην πολύ απλή παραδοχή: οι άνθρωποι που δημιουργούν, παράγουν ή επενδύουν σε καλλιτεχνικά έργα πρέπει να είναι οι μόνοι που θα αποφασίζουν πώς θα χρησιμοποιούνται τα έργα τους και με ποιόν τρόπο θα φτάνουν στο κοινό.

Ενσωματωμένη στη διεθνή νομοθεσία για πάνω από 200 χρόνια, η έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας παρέχει τα εχέγγυα για την απρόσκοπτη δημιουργία και οικονομική εκμετάλλευση της μουσικής, της λογοτεχνίας, των εικαστικών τεχνών, των ταινιών, των προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων μορφών έργων δημιουργίας. Επίσης προστατεύει τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική ακεραιότητα.

Η προστασία του copyright παρέχει το δικαίωμα στους κατόχους των αντίστοιχων δικαιωμάτων να αποφασίζουν το αν και πώς θα γίνεται δυνατή η αντιγραφή, η διάθεση, η αναμετάδοση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση των έργων τους. Αυτό δίνει το έναυσμα στους ταλαντούχους ανθρώπους να δημιουργήσουν και δημιουργεί τις εμπορικές προϋποθέσεις για να επενδύσουν οι εταιρίες σ' αυτούς.

Η νομιμοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας συνετέλεσε στη δημιουργία ενός επιτυχημένου κλάδου που έδωσε δουλειά σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η δραματική ανάπτυξη της καλλιτεχνικής, της πολιτιστικής και άλλων δημιουργικών βιομηχανιών στις σύγχρονες ανταγωνιστικές οικονομίες θα ήταν αδύνατη χωρίς την προστασία του copyright από τις εθνικές νομοθεσίες εδώ και πολλές δεκαετίες.

Πρόσφατοι υπολογισμοί σε Ευρώπη και ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι βιομηχανίες που στηρίζονται σε πνευματική δημιουργία έχουν κύκλο εργασιών 360 δισ. ευρώ και 430 δισ. δολαρίων αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 5% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Καθώς εισερχόμαστε σε μία εποχή ηλεκτρονικού εμπορίου, τα προϊόντα πνευματικής δημιουργίας θα είναι από τα πολυτιμότερα αγαθά που θα προσφέρονται και θα πωλούνται on-line.

Τι είναι η Πνευματική Ιδιοκτησία (Copyright)?
Copyright και Μουσική Βιομηχανία
Αρχική
Δομή
Αποστολή
Χρήσιμα
Επικοινωνία